Andrejkin jedlý balkónik

05.12.2018

Pomaly, ale isto sa blížime ku koncu pestovateľskej sezóny.

Sumarizujeme, čo sme ako urobili a čo na budúci rok urobíme inak.

Niektorí z nás majú v hlave celé pole, iným stačí záhradka. Tým z nás, ktorí sú pracovne vyťažení, prináša náš Jedlý balkón aspoň čiastočný kontakt s tým, čo nás učili naši rodičia a starí rodičia.

Andrejka, naša spriaznená osôbka, nám dovolila nahliadnuť do svojho kráľovstva. 

Prinášame vám prvú rastlinku, ktorá jej na jar vykukla z kvetináča.

Pár otázok od nás zvedavcov! :-) 

Andrejka, reďkovky sú vďačnými rastlinkami vhodnými najmä do šalátov. Môžeš nám povedať, kedy si ich vysievala? Akú zeminu si zvolila?

Reďkovky som vysievala začiatkom mája do kvetináča s vonkajším priemerom 27 cm. Zeminu pre reďkovky som zakúpila v predajni pre dom a záhradu. Uprednostnila som záhradnícky substrát pre univerzálne použitie s hnojivom.

Koľko vody pretieklo riekou, kým sa z klíčkov stali červené krásky?

Prísun vody pre reďkovky bol veľmi dôležitý. Na začiatku, kým nevyšli prvé zelené lístočky, som zeminu udržiavala vlhkú, používala som rozprašovač. Neskôr už bolo potrebné zalievanie do misky, prísun vody musel byť pravidelný, aby sa mohli tvoriť ružové, šťavnaté buľvičky. Dôležité je však pripomenúť, že reďkovky bolo treba pretrhať, aby mali dostatok miesta pre svoj rast.

Prezraď nám, ako prospieva reďkovka nášmu organizmu?

Reďkovky obsahujú veľa vitamínov (B, C) a minerálnych látok (draslík, fosfor, horčík, železo, vápnik, zinok). Podporujú imunitu a pôsobia ako prevencia proti vzniku žlčových, obličkových a močových kameňov.

A na záver, podelíš sa s nami o svoj recept, v ktorom si reďkovky použila?

Recept:

Potrebujeme:

• 1 ks ľadový šalát

• 1 ks šalátová uhorka

• 1 hrsť žlté cherry paradajky

• 1 zväzok červená reďkovka

• 1 ks červená repa• olivový olej

• mleté čierne korenie

• morská soľ

• 1 zväzok vňať koriandru

Postup:

Zeleninu dobre umyjeme pod tečúcou vodou, ľadový šalát natrháme na kúsky, uhorku nastrúhame na kolieska, cherry paradajky a červenú repu nakrájame na menšie kúsky. Pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou, korením a nasekanou čerstvou vňaťou koriandru. Zľahka premiešame a servírujeme.

Tento šalátik sa veľmi hodí ku grilovanému kuraciemu mäsku alebo k rybe.

Dobrú chuť!

© Text: Sima a Andrejka

© 2019 Občianske združenie Trikvetra
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky