Lahodný a zdravý mrkvový koláč
Vhodný aj pre vegánov!
S novým rokom
2020 som sa rozhodla, že budem piecť zdravšie koláčiky, prípadne nahrádzať
niektoré suroviny, zdravšími. Mrkvový koláč bol výzvou, pretože je bez vajíčok.
Je 100% VEGÁN.
INGREDIENCIE:
CESTO
- 250 g pohánkovej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 3 ČL škorice
- ½ ČL muškátového orieška
- 1 ČL soli
- 125 g jablkového pyré
- 1 ČL vanilkového struku
- pohár mandľového mlieka
- 3 PL kokosového oleja
- 240 g nastrúhanej mrkvy
- 150 g trstinového cukru
POLEVA
- 200 g práškového cukru
- 2 PL citrónovej šťavy
- 3 PL horúcej vody
Postup:
1. Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si plech alebo zapekaciu misu na pečenie. Ja som piekla v tortovej forme s priemerom 23 cm, lebo všetky moje plechy sú plytké. :) Naspodok tortovej formy som dala papier na pečenie, aby sa koláčik neprilepil.
2. V miske spolu zmiešame múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, škoricu, soľ a muškátový oriešok.
3. V osobitnej miske rozmiešame cukor, jablkové pyré, mlieko, kokosový olej a vanilkový struk.
4. Postupne pridávame suché ingrediencie do misky s mokrým cestom. Poriadne miešame, kým sa všetky suroviny nespoja.
5. Nakoniec pridáme nastrúhanú mrkvu (pozor na prsty pri strúhaní) a poriadne zamiešame.
6. Koláč pečieme 30-40 minút. Či je koláčik hotový, zistíme podľa čistej špajdle, ktorú zapichneme do cesta.
Koláčik je aj po upečení vnútri stále vláčny, takže sa nezľaknite, nie je surový.
Koláč necháme vychladnúť a až potom pridáme
polevu.
Návšteva mi ho veľmi chválila a neprišli na to, že tam vôbec nie sú vajíčka.
Dobrú chuť!
S drobnou mlsou, to ide ľahšie! ;-)
Andrea K.
som zamestnaná žienka v stavebníctve, ktorá má vo voľnom čase úchylku v pečení. Hodiny a hodiny viem tráviť v kuchyni pečením koláčikov pre kolegov do práce, rodinu či len tak na víkendové mlsanie. Keď zrovna nepečiem, surfujem po internete a hľadám nové inšpirácie.
:-)