Veselé guľôčky na paličke
Verím, že nie jedna mamička by
chcela aspoň na chvíľu zamestnať svoje dieťa.
A tak mám pre vás skvelý tip - a to guľôčky na paličke. :-)
Recept je jednoduchý, zamestná každú rúčku a ešte aj skvelo chutí.

Čo budeme potrebovať:
- domáci korpus,
- džem, mascarpone, citrón, sirup - máte na výber podľa vlastnej chuti,
- čokoládu - farbu si zvoľte podľa svojej predstavivosti - odporúčam čoko Deco Melts (široký výber farieb, veľmi dobre sa s ňou pracuje, nesteká a výborne chutí),
- farebné jedlé ozdôbky,
- paličky.
Čím viac pestrých farieb vyberiete, tým viac to zamestná a zabaví vaše detičky. :-)
Domáci korpus (na plech rozmerov 20 x 25 cm): ja používam "jednoduchú matematiku" a hlavne bez váženia = čo 1 vajíčko to 1 polievková lyžica (PL) múky/cukru/atď., to znamená:
- 5 vajíčok,
- 5 PL polohrubej múky,
- 5 PL kryštálového cukru,
- 1 prášok do pečiva,
- 5 PL oleja,
- 5 PL horúcej vody,
- kakao - podľa chuti a záleží aj od typu kakaa - holandské kakao je silnejšie a tmavšie, a preto stačí cca 1 - 2 PL.
Pozn.: Ak chcete mať svetlý korpus, tak stačí, keď namiesto kakaa pridáte vanilkový cukor.

Postup:
- Žĺtky si vymiešame s polovicou kryštálového cukru. Odporúčam šľahať 4 minúty. Ani viac a ani menej. :-)
- Do žĺtkov postupne prilievame horúcu vodu a šľaháme asi 2 minúty. Následne do nich prilejeme olej a takisto šľaháme 2 minúty.
- Do žĺtkovej zmesi postupne a hlavne ručne metličkou primiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a s preosiatym kakaom.

- Bielky si vyšľaháme s druhou polovicou kryštálového cukru.
- Vyšľahané bielky opatrne varechou alebo stierkou vmiešame do žĺtkovej zmesi - odporúčam vmiešavať bielky po častiach.

- Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C cca 25 - 30 min.

- Vychladnutý korpus rozmrvíme na čo najmenšie kúsky.
- Teraz príde pre deti tá najzábavnejšia časť - zapojíme ručičky. Do rozmrveného korpusu pridáme šťavu z citróna, džem (podľa svojej chuti), mascarpone, trošku sirupu - všetko to, čo máme radi a v pomere takom, aby sme z cesta mohli vytvarovať guľky a aby sa nám nelepilo na ruky:
- Začneme tvarovať guľôčky, ktoré si necháme dobre vychladiť.
- Po dobrom vychladnutí guľôčok si namočíme paličky do rozpustenej čokolády a hneď na ne napichujeme guľôčky.
- Guľôčky s paličkami necháme opäť dobre vychladnúť.
- Čokoládu si rozpustíme podľa návodu na obale - hlavne do malej vysokej nádobky/pohára.

- Mamičky prípadne oteckovia sa pripravia na rýchly proces - namáčanie guľôčok do čokolády. Deťom pripravia malé nádobky s ozdobami a môže sa ísť na to.
- Rodičia namočia guľôčky do čokolády, prebytočnú čokoládu nechajú stiecť - poklepom voľnej ruky na ruku s paličkou - a rýchlo podajú guľôčku na paličke svojmu dieťaťu, aby ho namočilo do farebných ozdôb.
Ta-dáááá a veselé guľôčky máme pripravené:

Predpokladám, že deti sú už dokonale unavené a rodičia si zaslúžia oddych pri pohári vínka - tak ako ja pri písaní záverečných slov do tohto blogu/článku. :-)
Nielenže guľôčky lahodia oku a hodia sa na každú príležitosť alebo detskú oslavu, ale aj veľmi dobre chutia a v neposlednom rade si nezašpiníte ruky pri jedení. :-)
Želám vám krásne dni, priatelia, do čítania nabudúce.
;-)
Zuzka P.
je všestranná osôbka, ktorá miluje
deti, avšak aj výzvy, ktoré jej prichádzajú do života, zvláda
s obratnosťou mačky.
Heslo, ktoré ju vystihuje?
Základ je dobrá nálada a dopadnúť vždy na všetky štyri. :-)
